Skip to main content

Capelse stadswijngaard Sjatoo010

In 2018 ontstond bij enkele Fascinatio bewoners het idee om een biologische wijngaard te ontwikkelen op het talud langs de Abram van Rijckevorselweg aan de zuidzijde van Fascinatio. Dat idee werd ingebracht binnen een projectgroep van de gemeente die zich bezig hield met verfraaiing van de Abram van Rijckevorselweg, de doorgaande weg van en naar Capelle die langs de wijk Fascinatio loopt. Het idee werd door de projectgroep omarmd en met medewerking van de Gemeente Capelle aan den IJssel, het Denk & Doe MeeFonds en andere sponsoren werd na grondig bodemonderzoek in 2019 de eerste wijnstok geplant in de Proefgaard. Er werd een stichting opgericht om de activiteiten te borgen en voor het plaatsen van bijenkasten werd een samenwerking aangegaan met stichting Be4Nature en Nederland zoemt.

Langzamerhand verlenen zo’n 50 vrijwilligers allerlei hand- en spandiensten in de wijngaard. Er wordt op vooraf geplande dagen gesnoeid, onkruid gewied, loofwandbeheer uitgevoerd en natuurlijk geoogst. Gezelligheid staat daarbij voorop. Duurzame biologische wijngaardontwikkeling, forse bijdrage aan bestrijding hittestress, educatie aan volwassenen en kinderen, sociale cohesie en ontmoeting is een greep uit de doelen waar de stichting zich met haar vrijwilligers voor inzet. Een eventuele financiele opbrengst komt ten goede aan wijngaardontwikkeling en groenprojecten in Fascinatio. Een vergunning voor een tijdelijk clubhuis is dit jaar ingediend

Inmiddels staan er 1172 wijnstokken waarvan in 2022 de eerste 325 kg Solarisdruiven (wit) werd geoogst en een kleine 40 kg Regent druiven (rood). Neerlands wijnmakerij in Bentelo is bezig om er een prachtige witte wijn van te maken. Medio 2023 worden zo’n 300 flessen verwacht. De rode wijn is pas in 2024 op dronk en de overige druivensoorten, Riesling en Johanniter hebben nog wat langere tijd nodig om een goede oogst af te leveren. De wijngaard kent op dit moment 3 gedeeltes:de Proefgaard, de Midgaard en de Oostgaard. Met een beetje medewerking van de aanpalende gemeente Rotterdam hoopt de stichting ook de Westgaard te kunnen realiseren. Neem een kijkje op website van stichting Sjatoo010 om meer te lezen over de ontwikkeling van de wijngaard.