WOP FASCINATIO bijeenkomst woensdag 18 mei om 20.00 uur

Check de AGENDA WOP Fascinatio d.d. 18 mei 2022

Woensdag 18 mei a.s. zijn Fascinatio bewoners weer van harte welkom op de WOP vergadering. Het platform waar bewoners, maatschappelijk middenveld en bedrijven, vertegenwoordigers van de gemeenteafdelingen, bestuur, politie, politiek, st. Welzijn elkaar kunnen informeren over wijkzaken en positieve en negatieve wijkzaken aan de orde stellen. Het WOP komt 4 keer per jaar bijeen.

Dit keer weer een geheel fysieke WOP bijeenkomst.

Start 20.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk Fascinatio / Fascinatio Boulevard 466

Bericht over Militaire oefening in Capelle aan den IJssel en omgeving

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft van het Ministerie van Defensie een bericht ontvangen dat er een militaire oefening gepland staat in de week van 21 t/m 25 april a.s. Deze oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Marine. Praktisch gezien houdt dit in dat de militairen hun eindoefening houden waarbij men voornamelijk te voet zal verplaatsen en tussendoor een aantal acties zal uitvoeren. Men zal hierbij doorgaans het (vaar) verkeer niet hinderen.

Kantoor in Rivium (Capelle) aangepast voor 150 Oekraïense vluchtelingen

Capelle aan den IJssel, 25 maart 2022 – De gemeente Capelle aan den IJssel en eigenaar Waterford richten momenteel het kantoorgebouw aan Rivium Boulevard 122 in, zodat daar eind volgende week zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Er worden basisvoorzieningen zoals scheidingswanden, keukens en sanitair geplaatst. Het kantoorgebouw is later ook geschikt om meer vluchtelingen onderdak te bieden. Omwonenden en omliggende bedrijven worden komende week via een bewonersbrief geïnformeerd.

Crisisnoodopvang in NH-hotel, geen tijdelijke voorziening bij Sporthal Schenkel Het NH-hotel vangt inmiddels meer vluchtelingen op als crisisnoodopvang. De 20 beschikbare kamers zijn inmiddels allemaal bezet. Daarom en omdat de ruimte in Rivium snel beschikbaar is, komt er geen tijdelijke voorziening achter Sporthal Schenkel.

Opvang en registratie

Binnen de gemeentegrenzen worden in ieder geval 81 mensen opgevangen. Het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) krijgt telefonisch en aan de balie veel hulpvragen van vluchtelingen en Capellenaren die willen helpen. De hulpvragen die de Oekraïense vluchtelingen stellen, worden door betrokken collega’s en partner-organisaties in de stad beantwoord.

Onderwijs aan kinderen uit Oekraïne

Enkele Oekraïense kinderen krijgen momenteel onderwijs via Capelse basisscholen. Kinderen tot en met groep 4 leren op school de taal spelenderwijs het beste. Voor oudere kinderen worden regionaal nieuwkomersklassen opgericht. Daarnaast zijn er vluchtelingenkinderen die nog onderwijs op afstand vanuit Oekraïne krijgen.

Coronavaccinatie

De vaccinatiegraad tegen corona in Oekraïne is erg laag. Het is belangrijk om besmettingen op opvanglocaties zoveel als mogelijk te voorkomen. Op donderdag 24 maart 2022 heeft een mobiel team van de GGD de opvanglocatie in het NH-hotel bezocht om de vluchtelingen een coronavaccin aan te bieden. Het team was ook beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. Oekraïense vluchtelingen kunnen ook bij de reguliere test- en vaccinatielocaties in Capelle terecht.

Ondersteuningsaanbod en initiatieven

Er wordt in Capelle hard gewerkt aan het opzetten van een netwerk aan initiatieven. Er is oog voor de acute zorg van de vluchtelingen door het aanbieden van welkomstpakketten en voor inzameling van goederen, maar er wordt ook gekeken naar de lange(re) termijn. Hierbij werkt de gemeente met partners aan een sociaal netwerk waarbij ontmoeting centraal staat. Zo zijn er nu al koffieochtenden in het Huis van de Wijk Fascinatio en het Huis van de Wijk Oostgaarde. Ook wordt er een netwerk opgezet op het gebied van sport waarbij lokale sportverenigingen betrokken zijn.

Informatievoorziening

Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal vragen van Capellenaren. Op deze pagina staat ook informatie en links naar andere sites van o.a. de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De website bevat informatie over o.a. medische zorg, het doneren van spullen en geld. Op de website kunnen zowel Oekraïense vluchtelingen die in Capelle aankomen als Capellenaren actuele informatie vinden.

Oekraine en Fascinatio

Elke dinsdag miv. 22 maart a.s. van 10-12 uur zet het Huis van de Wijk Fascinatio de deur open voor mensen met vragen die verband houden met Oekraine. Locatie Fascinatio Boulevard 466

De eerste vluchtelingen zijn al in Nederland aangekomen. De toestroom aan mensen neemt de komende dagen toe. Capelle en Capellenaren staan klaar om hulp en onderdak te bieden aan vluchtelingen die naar Nederland komen.

Verblijft u in Fascinatio of biedt u onderdak aan mensen uit Oekraine en wilt u eens praten over uw situatie kom naar het Huis van de Wijk op dinsdagochtenden. Helaas nog niet op 15 maart want dan zijn er verkiezingen.

Wilt u zelf een actie opzetten of onderdak bieden neem dan contact op met het Meldpunt binnen de Gemeente. Check daarvoor de website van de gemeente Capelle aan den IJssel

Contactgegevens

Adresgegevens

Huis van de Wijk Fascinatio
Fascinatio Boulevard 466
2909VA Capelle aan den IJssel
© 2022 Fascinatio.
Alle rechten voorbehouden.
Realisatie door Yorlinq.