Skip to main content

Inbraakpreventie

Namens de wijkagent, Arnoud de Best, graag uw aandacht voor het volgende;

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak makkelijk te zien waar bewoners voor langere tijd weg zijn; post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Het advies: geef jouw woning een bewoonde indruk.

*Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer je op vakantie bent.

*Zet je adres niet op je kofferlabel als je met het vliegtuig reist. Inbrekers houden zich op in de vertrekhal en slaan toe als jij op je vakantiebestemming bent.

*Vraag aan de buren of zij hun auto af en toe op jouw oprit parkeren.

*Laat geen volle vuilniszakken bij je huis achter.

*Zet je fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.

*Vertel niet op sociale media dat je op vakantie gaat. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

*Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin

*Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.

*Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

*Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

*Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

*Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.

*Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Een inbreker kiest voor de woning waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De afwezigheid van bewoners is een belangrijke factor. Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun inbraak gestoord te worden. Vraag vertrouwde buren om het huis in de gaten te houden. Laat de post verwijderen. Laat planten in de vensterbank staan en vraag deze water te geven. Zorg dat lampen door gebruik van een tijdschakelaar brand als het ’s avonds donker is. Denk ook aan de bovenverdieping. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Vertel je buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in je huis of ze zien onbekende personen bij je huis) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Maar liefst 80% van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. In onze wijk zijn er gelukkig weinig inbraken welke we graag zo willen houden. Mede dankzij de oplettende inwoners weten wij met elkaar deze vorm van criminaliteit laag te houden. Neemt niet weg dat ik als wijkagent u bovenstaande wil meegeven.